Koffie

Wat is


Je hebt het waarschijnlijk wel al gedronken, maar weet je wat het net is?

Waarom verschilt de smaak van de ene koffie tegen de andere? Om op deze vraag te antwoorden geven we graag een korte toelichting hoe koffie tot stand komt, van koffieboon tot het geurige eindresultaat...

Koffiebonen zijn in feite de zaden van de koffieplant. Ondanks er verschillende variëteiten van koffieplanten bestaan zijn de "Coffea Arabica" (Arabica) en "Coffea Canephora" (Robusta) de belangrijkste en meest bekende soorten, elk met hun specifieke karakteristieken.

Koffieplanten gedijen best in de evenaarsgebieden van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Elk land geeft koffie met specifieke eigenschappen en smaakpalet, beïnvloed door de bodem, klimaat en de hoogte waarop de planten werden gekweekt...

Eens de bessen van de koffieplant rijp zijn worden ze op de plantage ontdaan van de koffiebonen die vervolgens ontveld en gedroogd worden. Hierna spreekt men van "groene bonen".

In dit "groene" stadium van de koffie komt de kennis van de koffiebrander tot volle uiting. Na het proeven ("cuppen") van individuele gebrande stalen van koffie worden evenwichtige koffie blends samengesteld en geroosterd tot de perfecte koffie.

De kwaliteit van de gebruikte koffiebonen, de expertise en palet van de koffiebrander en de juiste brandingsgraad bepalen dus de smaak van elke soort koffie.

"BASERO Fine Coffee" zorgt ervoor dat door de langzame roostering op lage temperatuur de smaken van de koffiebonen optimaal tot hun recht komen, wat leidt tot een intense smaakbeleving én een licht verteerbare koffie.